Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на таксита в София заради закриването на стоянки

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

Националният таксиметров синдикат организира днес протест в знак на несъгласие със закриване на таксиметрови стоянки в София.

Демонстрацията започва в 10 часа пред Националния стадион "Васил Левски".

Тя ще продължи до 12 часа, след което автомобилите ще се придвижат до Столичната община.

В хода на протеста автомобилите ще обикалят непрекъснато сградата на Общината, плътно и без да нарушават Закона за движение по пътищата.

С протеста от бранша настояват за възстановяване на всички унищожени вече места за изчакване на клиенти.

Според анализ 40% от таксиметровата инфраструктура в зона "център"  и над 20% от тази в зона "първа" са практически унищожени от действията на Столичната  община.

Ключови места от централната градска част са оставени изцяло без каквато и да е таксиметрова инфраструктура. Това създава изключителни трудности в работата на заетите в таксиметровия превоз на пътници в София, твърдят синдикалистите.

Излизаме на протест, защото нямаме друг законов начин, категоричен бе пред БНР Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат.

"Поводът за протеста са премахнатите 22 таксиметрови стоянки от зони "център" и "първа" в столицата, без какъвто и да е дебат. Нещата преляха с ремонта и новата организация на движение в центъра на София преди няколко дни, когато Общината без предупреждение унищожи стоянките за таксита в района на НДК. /.../ Закриват се стоянки. Цели зони, огромни зони от центъра фактически са останали без места за престой и изчакване на клиенти от таксиметровите шофьори", обясни той в интервю за предаването "Преди всички". По думите му в следствие на това таксиметровите шофьори търпят санкции всеки ден.

Цветков напомни, че в последните години такситата са внесли над 30 млн. лв. в бюджета на Общината. Според него тези средства би следвало да отиват за подобряване на стоянките и таксиметровата инфраструктура. Да нямаме такава инфраструктура - за нас не е приемливо, категоричен бе той. 

Стоянките в София са 131 със 729 места. Те са намалени с 40 до 60%. А самите таксиметрови автомобили вече са около 5600. Има осигурени места за 11-14% от такситата, изчисли Красимир Цветков. 

Според него има пълно безхаберие относно съществуването на този бранш.  По думите му столичният кмет се крие и не влиза в диалог с тях

Исканията на таксиметровите шофьори са да има стоянки, да се откриват нови, където е необходимо, да се изгради линия на комуникация между бранша и Центъра за градска мобилност относно репатрирането на автомобили, паркирани върху стоянки, както и да се увеличи таксата за такова репатриране. 

Цялото интервю на Надежда Николова с Красимир Цветков в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.
По публикацията работиха: Антония Чорева, Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна