Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 са вече бежанците от Украйна в Балчик, хотелиери искат спешна реакция от властта

Снимка: Красимир Мартинов

Спешна координация от страна на държавните институции по отношение на бежанците от Украйна да бъде създадена настояват хотелиери, предложили безвъзмездно подслон на хора, бягащи от войната. Към този момент настанените украински и български граждани в хотели и частни домове в Балчик са над сто. От Областната управа в Добрич са поели ангажимента следващите пристигащи да бъдат приютявани в общинския хотел в Каварна, който е с капацитет за 200 човека. Търсещите подслон в нашата страна са предимно жени, деца и възрастни хора. 

Държавните институции трябва да се намесят незабавно и да осигурят правно-юридическа подкрепа за пристигащите от Украйна, заяви Симеон Господинов, в чийто хотел в Балчик вече са настанени безвъзмездно над 90 украински и български граждани. 

Като срамна и безотговорна определи реакцията на държавата ни по отношение на бежанците друг управител на хотел в Балчик, в който също се подслоняват идващите от Украйна. Христо Желев сподели, че се е обърнал за помощ към всички възможни институции и министерства и очаква техния отговор. 

Сред настанените има и бременни жени, майки с малки деца, повечето не могат да използват кредитните си карти, а парите им в брой са ограничени. 

В Балчик днес е бил и областният управител на Добрич Галин Господинов, който е поел ангажимента следващите пристигнали в нашата област бежанци да бъдат настанявани в общинския хотел в Каварна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна