Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравка Евтимова: Дано солидарна Европа е достатъчно силна да спре агресора

Здравка Евтимова
Снимка: Ани Петрова

"Светът е длъжен да сложи край на тази война. Виждаме как народът на Украйна е изхвърлен от нормалния жизнен ритъм, виждаме как се разбиват човешки съдби. В не по-малка степен това се отнася и до руските майки, които виждат синовете си в ковчези. Нашето послание е "Не на тази война". 

Това каза пред БНР писателят Здравка Евтимова, председател на Българския ПЕН център, който част от световната ПЕН организация и включва имена от българската литература. В официално писмо до президента, до премиера, до посланиците на Русия и на Украйна българските творци заявяват подкрепа към народа на Украйна и се обявяват за прекратяване на военните действия. 

"Не искаме ескалация на този конфликт и от регионален да се превърне в европейски, да унищожи онова, което човешката цивилизация е постигнала на нашия континент. Не искаме да се забрави онова, което се случи през Втората световна война". 

В предаването "Нещо повече" писателят изрази надежда, че "солидарността на народите от Европа и света ще бъде достатъчно силна, за да повлияе на агресора и той да спре тази отблъскваща война, заплаха за целия свят". 

По думите ѝ светът няма да бъде същия, каквито го познаваме отпреди време

"Не трябва да виждаме семейства, които чакат с дни да се придвижат с 50 км към свободата, към сигурността. Може би в нас самите, в тази солидарност, е да не допуснем драстично смазване на нашите мечти и желания да живеем като хора. Сигурно ще е трудно, изисква коравост и взаимопомощ, разбиране на болката на другия, но трябва да го направим в името на децата си, в името на всички живи хора на света". 

Интервюто със Здравка Евтимова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени