Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Познаваме ли достатъчно добре историята, когато правим паралели с миналото

Проф. Ваня Добрева: Човечеството е на ръба да направи груба грешка

Проф. Ваня Добрева
Снимка: БГНЕС

"Човечеството е на ръба да направи груба грешка и е на ръба да пролее човешкия живот". Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" филологът проф. Ваня Добрева:

"Има един доста значим спор във философията и въобще в хуманитарните науки и обществени науки за това какво точно е усещането ни за времето – дали то е циклично или е линейно, дали можем да говорим за събития, които се повтарят или човечеството си взима опита от миналото и продължава напред с много ясна сила, че миналото няма как да се върне и най-позитивното вече е осмислено и е притворено в практика. За съжаление, последното десетилетие показва, че човечеството като че ли не се учи от най-печалния си опит и е склонно да ги забравя, не самото човечество, а може би политическият елит, който в името на своите по-тесни егоистични цели, замъглява всичко онова, което трябва да носим като опит и като познание".

"И през 30-е години на миналия век, и сега Европа е обхваната от безкрайна омраза към Русия, най-вече Съветския съюз и комунистическите идеи, левите идеи, които се разпространяват", добави още проф. Добрева.

Цялото интервю с проф. Ваня Добрева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна