Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Това не е война на руските хора, а на правителството на Путин, казаха студентите

Студенти от АУБ организират протест срещу войната

| обновено на 02.03.22 в 13:56
Снимка: Кети Тренчева

В знак на солидарност с украинския народ студентите  от Американския университет в България организират протест срещу войната.

Университетската общност стартира и  благотворителна кампания в  помощ  на  украинските и руски студенти.

„Американският университет в България строго осъжда  войната в Украйна и изразява безрезервната си подкрепа  към украинския народ в тези  трагични  времена. В същото време  изразяваме съпричастността си към  невинните хора и от двете  страни, които дават свидни жертви в тази безсмислена война“, написа в обръщението си  президентът на АУБ д-р Дейвид Еванс.

Мултинационалността на висшето училище винаги е била пример за сътрудничество, уважение към различни култури, разбирателство и мир.  

25 украински и 12 руски студенти се обучават в момента в Американския университет. 

Техните колеги, приятели и преподаватели организират протест срещу войната, като в 16.30 часа ще се съберат пред студентския център „ Америка за България“.

"Ние сме много сплотена общност и смятам, че по такъв начин можем най-добре да изразим нашата солидарност с украинския народ.

За мен е ужасяващо да видя, че толкова близо до България се развива такъв голям военен конфликт.

Аз съм бесарабски българин от Одеската област и близките ми напуснаха Одеса и се скриха в едно село при баба ми. Там е по-безопасно. Много ми се иска да бъда с тях.

Иска ми се да има по-малко президенти като Путин. Това не е война на руските хора, а на правителството на Путин", това споделиха пред БНР студенти от АУБ.

Университетската общност стартира и благотворителна кампания за студентите от Украйна, като призова за даряване на средства, нужни за продължаване на тяхното обучение.

На 8 март в Студентския център  ще бъде подредена и  благотворителна изложба с произведения на изкуството , изработени от дамите в университета. 

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна