Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Лафчиева представя фестивала "Виена Нова"

Снимка: Elisabeth Gatterburg


На 27 февруари в австрийската столица започна първото издание на фестивал за класическа музика, наречен „Виена Нова“. Той ще продължи повече от месец – до 9 април 2022 г.

Откриването беше в една от най-престижните зали на града – Концертхаус, с участието на Юрий Ревич, Суми Йо, Корнелиус Обония, Жасмин Чой, както и пианистите Щефани-Анастасия Рихтер, Андрей Виниченко, Маделяйн Хог.

Звездите на откриването на фестивала

Форумът ще събере български и чужди звезди на класическата музика в качеството им на артисти и преподаватели в майсторски класове. Българските музиканти, които ще се включат са: оперната прима Красимира Стоянова, цигуларят Светлин Русев, Мирослав Петков - първи тромпетист на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам, пианистката проф. Борислава Танева, виолончелистът доц. Атанас Кръстев, както и кларинетистката Деница Лафчиева, което е артистичният директор на фестивала „Виена Нова“. Майсторските класове на част от тези преподаватели ще се състоят в Българския културен център във Виена Дом „Витгенщайн“.

Поради военния конфликт в Украйна са наложени промени сред чуждестранните преподаватели. Отпада предвиденият майсторски клас на диригента Василий Синайски, както и финалният концерт на този курс, който трябваше да се състои в легендарната зала „Музикферайн“.

Приходите от концертите и майсторските класове на „Виена Нова“ ще бъдат дарени на UNICEF Австрия в помощ на пострадалите хора от войната в Украйна.

Деница Лафчиева, артистичен директор на фестивала за класическа музика „Виена Нова“, разказа подробности в интервю за предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна