Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания изпраща оръжие на Украйна

Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания ще изпрати оръжия директно на Украйна, а не само чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира. Това заяви премиерът Педро Санчес само ден, след като беше отхвърлена подобна възможност, за което понесе критики от страна на опозицията.

Изказването идва само ден след като Санчес отхвърли подобна възможност и понесе критики от страна на опозиционната консервативна "Народна партия". Все още няма яснота колко и кога ще бъде изпратено оръжието.

"Испания винаги е разбирала, че атаката срещу Украйна е атака срещу Европа и нейните ценности и принципи, затова защитава координирани инициативи на европейско равнище", каза Санчес пред депутатите и по този начин обоснова огромния принос на страната към Европейския фонд за мир, където тя е четвърта по дарения.

За Украйна от фонда са планирани 500 милиона евро, като 450 са за военно оборудване, а останалите 50 за хуманитарна помощ.

Пред украинския посланик в Мадрид, който беше в парламента в качеството му на гост, премиерът Санчес подчерта подкрепата си за Украйна, за националния ѝ суверенитет и териториалната ѝ цялост. Той увери, че Испания "няма да изпрати войски, но допринася за подсилването на НАТО с разгръщане в Латвия, България и Турция, а скоро и в Естония".

Речта му бе аплодирана от „Народната партия“ и „Гражданите“, но не и от „Подемос“, които издигнаха лозунга „Не на войната“. „Не на войната на Ирак“ днес означава „Не на войната на Путин“, репликира Санчес и уточни, че руското нашествие в Украйна е „борба между два модела в света: демокрация срещу авторитаризм“.

Испанският парламент, който от вчера е осветен с цветовете на украинското знаме, ще обсъди и искането на Зеленски за бързо присъединяване към ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени