Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният наказателен съд обяви, че е започнал разследване за потенциални военни престъпления

Москва засили атаките в Украйна

| обновено на 03.03.22 в 10:07
Унищожен украински БТР в Харков, 28 февруари 2022 г.
Снимка: Ройтерс

Москва засили атаките си срещу ключови украински градове на север, изток и юг на фона на очаквания днес втори кръг от преговорите между Украйна и Русия в Беларус. След Херсон бе превзет още един град - Балаклия край Харков.

В осмия ден от руската инвазия в Украйна президентът Володимир Зеленски призова гражданите да направят всичко възможно, за да се противопоставят на руската окупация. Очевидци съобщават, че артилерийските бомбардировки на Русия са се увеличили през последните 24 часа и ожесточените боеве продължават.

Най-малко четири големи експлозии около 03:00 местно време озариха нощното небе в Киев. В социалните мрежи бяха публикувани кадри, показващи огромно огнено кълбо, осветяващо нощното небе. Руските сили са нанесли удар срещу радио и телевизионен център в Киев, предаде Ройтерс.

Превзет е бил и град Балаклия, намиращ се близо до град Харков в Източна Украйна, съобщи агенция Интерфакс, които се позовават на руското министерство на отбраната.

64-километровият руски военен конвой, който се движи към украинската столица е в застой, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби. По думите му през последните 36 часа конвоят не е изминал голямо разстояние.

Има опасения за стотици загинали хора в южния пристанищен град Мариупол, след часове на продължителен обстрел, но градът остава в украински ръце, каза заместник-кметът на града. 

Местните власти съобщиха, че няма ток и вода. Руското министерство на отбраната призова гражданите да напуснат Мариупол през т.нар. зелен коридор. Проруските сили могат да нанесат целенасочени удари срещу града, освен ако украинските сили там не се предадат, заяви командирът на сепаратистите в Донецк Едуард Басурин.

Кметът на Херсон написа във Фейсбук, че руските армейски части са превзели южния украински град.

Игор Колихаев съобщи също, че силите на Москва са наложили полицейски час от 20:00 до 06:00 часа местно време и добави, че в града ще бъде разрешено да влизат коли с храна, лекарства и някои други консумативи.

В северния град Чернигов украински власти съобщиха, че болница е била ударена от две крилати ракети.

В Харков, вторият по големина град в Украйна, руските снаряди продължиха да падат. Съобщава се за много убити и ранени цивилни граждани.

Над един милион души вече са избягали от Украйна от началото на инвазията, съобщи ООН, като посочи, че броят им бързо нараства. 

За първи път от началото на военното нахлуване министерството на отбраната в Москва даде информация за загубите на личния състав. Говорителят Игор Конашенков заяви, че са загинали 498 руски войници, а над 1500 са били ранени.

Междувременно главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан обяви, че е започнал разследване за потенциални военни престъпления, извършени от Русия по време на нейната инвазия в Украйна.

С огромно мнозинство Общото събрание на ООН прие резолюция, в която призовава Русия да спре нападението си срещу Украйна. В текста се казва, че Русия трябва да изтегли силите си от страната. В него се осъжда и решението на Москва да приведе в повишена готовност своите сухопътни, военновъздушни и военноморски ядрени сили.

Държавният департамент на САЩ призова снощи руския президент Владимир Путин „незабавно да прекрати това кръвопролитие“ и да изтегли войските от Украйна. В изявлението им, цитирано от Би Би Си, Съединените щати обвиняват Русия и че е предприела „пълна атака срещу свободата на медиите и истината“, като е блокирала достъпа до независими новинарски издания и предотвратява излъчването на информация за инвазията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна