Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските войски са превзели Херсон, потвърдиха украинските власти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските армейски части са превзели Херсон, потвърдиха местните власти, цитирани от Франс прес. Това е първият голям украински град, който преминава в руски ръце от началото на инвазията на Москва преди седмица. "(Руските) окупатори са във всички части на града и са много опасни", написа в "Телеграм" ръководителят на местната администрация Генадий Лахута.

В столицата Киев се съобщава за взривове през нощта, последвали руски въздушни удари, съобщи в профила си в "Туитър" украинското издание "Киев индипендънт". Около 3 ч. сутринта местно време е имало най-малко 4 взрива: два - в центъра на града, и още два - близо до спирка на метрото. Във "Фейсбук" кметът Виталий Кличко публикува, че при взривовете има ранени хора и запалени коли.

Междувременно, на фона на очакваното начало на втория кръг от руско-украинските преговори днес, Агенцията на ООН за бежанците, цитирана от Франс прес, обяви, че от началото на руската инвазия досега от Украйна в съседните държави са преминали един милион бежанци. В поста си в "Туитър" върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди призова оръжията в страната "да замлъкнат".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Над 1000 българи са евакуирани досега от Украйна

До момента са евакуирани над 1000 наши съграждани от Украйна. Те са пристигнали с автобуси и собствен транспорт. Това заяви Иван Кондов, постоянен секретар на Министерство на външните работи, на изслушване в Комисията за българите в чужбина: Кондов..

публикувано на 02.03.22 в 19:52

България ще разчита на съдействие от партньори за извеждане на българи от Украйна

България ще разчита на съдействието на чужди разузнавателни служби за безопасното извеждане на българи, които искат да бъдат евакуирани от Украйна. Това потвърди министърът на външните работи Теодора Генчовска след заседанието на парламентарната комисия по..

публикувано на 02.03.22 в 19:45

Очаква се втори кръг от преговорите между Украйна и Русия

Втори кръг от преговорите между Украйна и Русия ще има, потвърдиха от руска и от украинска страна. Очаква се срещата с делегациите в същия състав да се проведе в Беловежката гора на границата между Беларус и Полша. Украинският външен министър Дмитро..

публикувано на 02.03.22 в 19:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев,  в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи,..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила...

публикувано на 26.04.24 в 09:11