Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Днес аз съм гневен заради това, което се случва"

Захари Карабашлиев: Оставихме невежеството да ни докара до тази морална просешка тояга

"От всички наши възрожденци няма нито един русофил"

Снимка: Антония Енева, БНР

"Днес аз съм гневен заради това, което се случва, и заради това, че оставихме невежеството да ни докара до тази морална просешка тояга, в която сме сега - на опашката на европейските народи. Аз съм гневен и нямам никакво обяснение и извинение за голяма част от невежеството на нашия народ".

Това каза пред БНР писателят Захари Карабашлиев.

Той изтъкна, че и в момента в учебниците по история не се подчертава българският героизъм, а "продължават да говорят за това, че Русия ни е освободила":

"Много малко българи ще свържат днешния празник с това, че много малка шепа луди глави са успели да подпалят цялото българско население да вдигне Априлското въстание. И са били безмилостно изклани. През 1876 г. цял свят гледа към тази малка турска провинция тогава - България. Тогава Европа за пръв път е обединена около това, че тези хора заслужават своя собствена държава. ... По-късно избухва Руско-турската освободителна война, но тя избухва, защото шепа хора са повдигали духа на това население тук - Раковски, Левски, Бенковски, Захари Стоянов. И няма нито един русофил от тях. От всички наши възрожденци няма нито един русофил. Разбираме ли го това?". 

Карабашлиев сподели, че изборът на 3 март за национален празник на България, го прави "устойчиво неприемлив" за него, но определи като проява на лош вкус да коментира това в деня на Националния празник. 

"Не само тази година, но и догодина ще го посрещнем безкрайно разделен, защото очевидно голяма част от нашите сънародници не обичат собствената си история, а обичат да са под робство - било то турско, после руско, няма никакво значение. ... Избрали сме за национален празник датата на Санстефанския мирен договор, който е едно военно примирие, сключено между две империи, без да присъства там дори и един българин. Вместо да изберем 6 септември, празникът на Съединението - постигнато изцяло с наши сили, непролята капка кръв. Вместо да изберем 22 септември - Независимостта на България, когато от княжество се превръщаме в царство, в пълноправна европейска държава. Или 24 май, 20 април - първата пушка на Априлското въстание".

"Това, че има война, прави 3 март различен", посочи още писателят и добави:

"Подкрепата за Путин намалява, но ние пак сме последни в света. Ние не сме разбрали кое е добро и кое е зло. Че да влезеш в чужда страна с танкове и самолети - това е зло. Как ще се ориентираме какво е свобода и какво робство, ако това не сме научили в 2022 г. Как не се ориентирахме какво е да се ваксинираш и какво - не, а да сме последните опаки магарета на Европа и на света".

В коментар за войната, която Русия води срещу Украйна, Захари Карабашлиев каза, че дори и в най-безумните комунистически години, светът не е бил толкова близо до ядрена война.

Интервюто на Снежана Иванова със Захари Карабашлиев в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна