Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС задейства директивата за минимални стандарти при временна закрила

Николай Чирпанлиев: Влезлите на наша територия граждани от Украйна могат да бъдат спокойни

Бежанци от Украйна, пристигнали в италиянския град Бреша
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът на Европейския съюз прие задействането на директивата за минимални стандарти за предоставяне на временна закрила заради бежанците от Украйна.

Така бежанците ще получат право на временен престой, както и достъп до трудовия пазар и системите за образование, здравеопазване и социални грижи.

Тези права ще важат и за мигрантите, пристигнали законно в Украйна преди началото на войната. Те ще бъдат допускани по-лесно през границите на ЕС.

Предвижда се първоначално тези облекчения да важат за една година, като могат да бъдат удължени още два пъти по 6 месеца.

Темата коментира в “Нашият ден“ Николай Чирпанлиев, полковник от запаса и бивш председател на Агенцията за бежанците:

“В нашата страна посрещаме всички хора, които имат различни видове проблеми, свързани с военните действия, които се водят в момента на територията на Украйна. Това са и български граждани, които по една или друга причина пребивават в Украйна и събитията са ги заварили там, и много бесарабски българи, както и много украински граждани.“

Важно ли е да се обърнат към Агенцията за бежанците

“Съгласно закона за агенцията и бежанците, всички граждани, имащи подобен проблем – военни действия на техни територии, влизайки на територията на България, имат право на поискат убежище в нашата страна.

Снощи ЕС взе много важно решение – да се допускат на територия на ЕС абсолютно всички граждани – били те със или без документи, като им се предоставя възможност да живеят на териториите на въпросните държави от ЕС.

По някаква причина не са могли да си вземат задграничните паспорти и дори личните документи, те могат да влязат на територията на държави от ЕС.

За  гражданите, които не са успели да вземат документите си и нямат такива в себе си, ще им се издадат съответните на места.

Знаем, че дипломатическите представителства на България в Украйна са закрити, всички са в България.


Полша до този момент прие десетки хиляди граждани на Украйна – създава им съответните документи и им осигурява закрила. Те имат право в следващите две години, на третата година имат право на два пъти по шест месеца да им се продължава тази възможност. Всички граждани, влезли на територията на България, могат да бъдат спокойни.

Ние имаме с Украйна от няколко години споразумение за безвизов режим на територията на нашите страни. Единствената разлика беше в това, че когато се влезе безвизово в България, имат право да бъдат само три месеца на територията на страната. А сега вече се предоставя възможност на тях, децата им и всички, които имат нужда, да се устройват на работа, а децата да бъдат настанени в градини и ясли. Този въпрос е решен.

Още през 2013-2014 г., когато възникна украинската криза, МС създаде Национален оперативен щаб, евентуално за гражданите от Украйна, които биха пожелали закрила. Там бяха дефинирани всички правила, но те бяха съгласувани с нашия Закон за убежище и бежанци.

Трябва да се разграничат двата типа – единият е хуманитарен, другият е бежански статут. Бежанският статут се издава само при по-специфични условия, ако има лично някакви нарушения на правата на съответния гражданин.

Хуманитарният статут се издава на всички, които имат основание да пристигнат в България и да им се даде помощ. Разликата между хуманитарния и бежанския статут се изразява в това, че при хуманитарния статут имат право да пребивават три години на територията на България, докато при бежанския – пет години. И те получават удостоверения, същите като нашите.

Новото е в това, че хората, които идваха тогава – от Сирия, Ирак и други държави, имаха много голям проблем с комуникациите, трябваше да се наемат преводачи от съответните езици, което много бавеше въпросните процеси, а в момента няма такъв проблем.

Държавната агенция за бежанците има капацитет от около 5000 души и може в първите няколко дни, когато влязат украинските граждани и няма къде да бъдат настанявани, могат за дни да бъдат настанявани в условията, които предоставя Агенцията, докато се решат административно-бюрократичните им проблеми.“

Чуйте разговора от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна