Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българинът Боян Виденов ръководи най-мащабния проект за дигитализация на ноти

Снимка: Enote

Боян Виденов е роден в България, но израства в Германия и получава завидно европейско музикално образование. 18-годишен прави диригентския си дебют, а скоро след това, през 2009 г., основава Манхаймската филхармония - оркестър за обучение на млади професионалисти от цяла Европа, които искат да продължат кариерата си в престижните оркестри. 

По време на работата си с оркестъра и неговите именити солисти Боян Виденов се сблъсква с проблемите, свързани с партитурите, трудния достъп до ноти и огромните ресурси, необходими за тяхното разписване и копиране. Заедно със своя състудент Йозеф Туфан, който е специалист в IT сектора, и Евгений Митичкин - софтуерен инженер, решават да разработят апликация за дигитализация на ноти, с която може да се свири и редактира на таблет. 

Така в Берлин се появява старт-ъп компанията Enote, която вече трета година трупа активи и става все по-популярна сред музикантите, въпреки пандемията. В компанията вече са инвестирани над 8 милиона евро. Във виртуалната библиотека се трупат нови и нови произведения, които ще бъдат леснодостъпни за всички изпълнители срещу неголям месечен абонамент.

"Това дава възможността да се работи с нотния текст по абсолютно нов начин - от малки неща, като да се смени големината на шрифта, за да е по-голям и да се вижда по-добре, до това компютърът да следи какво се свири и автоматично да обръща страниците. Имаме колаборация с Операта в Берлин и целта ни е да се направи един smart театър - "интелигентен театър", в който много процеси да са автоматизирани, следвайки партитурата.", разказва диригентът. 

За идеята и развитието на дигиталната платформа Enote Боян Виденов разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна