Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пентагонът увеличава числеността на гвардията във Вашингтон и окръг Колумбия

Решението става по настояване на полицията на фона на протест на шофьори на камиони срещу Covid ограниченията в района
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пентагонът увеличи числеността на Националната гвардия във Вашингтон и окръг Колумбия, след като през уикенда полицейският съвет на Капитолия издаде извънредна декларация заради шофьорите на камиони, протестиращи срещу разпоредбите за Covid-19 в района.

Миналия месец министърът на отбраната Лойд Остин разреши 700 невъоръжени войници от Националната гвардия да бъдат разположени във Вашингтон от 26 февруари до 7 март, за да помагат на движението по време на  т.н.  Народен конвой от  камиони, който се очакваше да пристигне от цялата страна.

Според изявление на говорителя Джон Кърби, министърът на отбраната е дал разрешение  за разширяване на одобрената по-рано подкрепа от Националната гвардия в района на Капитолия.

Увеличаването на състава идва след настояване на Полицията и  Агенцията за управление на вътрешната сигурност и извънредни ситуации, представителите на националната гвардия да  останат като подкрепа в пунктовете за контрол на  движението до сряда, след като протестите на конвоя, започнали в неделя  забавиха движението  извън столицата.

Съобщава се, че  полицията на Капитолия е загрижена за възможността камионите и други превозни средства да причинят блокиране на движението  на различни  места по пътищата  и да създадат ситуация, подобна на тази в  канадската столица Отава неотдавна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна