Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Тошев: Много хора предлагат помощ, държавата трябва да е координатор

"Все още у нас доброволната работа не е уредена легално"

| обновено на 08.03.22 в 18:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Много хора предлагат помощта си и ролята на държавата е да координира тази помощ. Да има място, където да се срещнат търсенето и предлагането на помощ. Има много детайли, които е нужно да бъдат обсъдени. Няма регламент, който да описва как едно сирене да бъде закарано до Украйна, например". 

Това коментира пред БНР Иван Тошев от Националното сдружение на малкия и среден бизнес. Бизнесмени помагат на бежанците, включително и с превоз, предоставяне на храна, на подслон. 

"На всяка цена трябва да се решат няколко неща. Хората идват от Украйна и тук не могат да се свържат с нас, защото нямат карти за мобилни телефони, никой не обменя парите им, тоест, те нямат и пари. Освен това трябва да не се позволява мародери да използват човешката трагедия. Държавата няма представител на границата". 

В предаването "Нещо повече" той подчерта, че все още у нас доброволната работа не е уредена легално

"Този човек работи, може да направи грешка, може да нанесе вреди, няма изискване работодателят да го пусне в отпуск, тези хора не се обуват". 

Настя Мелникова и Теа Денолюбова са доброволки, които работят денонощно, за да събират помощи и да настаняват бежанците от Украйна. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна