Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания отваря център за документи за украинци във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство обяви днес, че ще отвори център за обработване на документите на кандидатстващите за виза украинци в Северна Франция, след сериозни критики, че британските власти връщат много от бежанците за нередовни документи. 

Нов дипломатически скандал между Великобритания и Франция назря по повод на трупащите се в Кале украинци, които искат да преминат Ламанша на път за Великобритания. Британският вътрешен министър Прити Пател обяви по-рано специална семейна схема за издаване на визи на украинци, но тя работи много мудно и до момента са издадени само около 500 визи при положение, че са подадедени близо 20 000 молби, а на Кале има струпани повече от 600 украинци, мнозинството от които биват препращани към Париж или Брюксел да уреждат визите си.

Френският колега на Пател - Жералд Дарманен, още през уикенда призова британците да отворят консулски отдел в Кале. Сега такъв специализиран център за визи ще отвори врати в град Лил, на около 110 километра от Кале.

Министърът, отговарящ ма миграцията, Кевин Фостър, заяви, че сега се урежда въпроса с транспортирането на украинците от Кале до Лил.

Ивет Купър от Лейбъристката партия бе силно критична към правителството като заяви, че такива центрове е добре да бъдат учредени по всички основни точки на пътуване, каквато е Кале, и да се издават спешни визи на място на украинците.

Тя критикува също много остро Прити Пател, за това, че не е в парламента да отговори лично на повдигнатите неотложни въпроси около бежанците.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени