Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Гечев: София не е в топ 100 на най-мръсните градове в света

Снимка: develiot.com

Актуалната тема за умните градове неминуемо преминава през стартъпи, които си пробиват и се утвърждават чрез иновативни и умни решения.

„Develiot“ е именно такава компания. Нейните служители са се посветили на обработването на данни за разхода на водата и за чистотата на въздуха.

Въз основа на информацията от датчици, те могат да инициират смарт решения, свързани с опазването на ценни ресурси, какъвто е водата, да определят кои са най-мощните замърсители на въздуха, както и от какво естество е замърсяването.

„Поставяме сензори, с който събираме и анализираме данни за състоянието на околната среда и за тенденциите. Въз основа на тази информация общините могат по-лесно и адекватно да вземат своите решения“, обясни пред Радио София Мирослав Гечев – изпълнителен директор на компанията.

По този начин например може да се диагностицира състоянието на водопроводната мрежа, да се установи дали има теч и той да бъде отстранен.

Водата намалява. България се очаква да има проблем с количеството ѝ към 2030 година. Намаляването на загубите е възможно и трябва да се работи в тази посока, обясни още Гечев.

В София компанията е поставила 22 сензорни станции за отчитане качеството на въздуха. По проект в момента се инсталират още 12.

Така ще може да се установява както вида замърсител, така и източника и придвижването на замърсения въздух.

Българската столица не е в топ 100 на най-мръсните градове в света, убеден е още Гечев.

С него разговаря Мария Бояджиева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна