Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димо Гяуров: Всичко зависи от нагласите на Путин, от възможностите на руската армия

Димо Гяуров
Снимка: БГНЕС
"Всичко зависи от нагласите на президента Путин, от възможностите на руската армия, дори от времето в Украйна, твърде много разнообразни фактори, които биха могли да се отразят на военните действия". Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" бившият директор на Националната разузнавателна служба и експерт по международни отношения и отбрана Димо Гяуров:

"Единият вариант е настъплението трайно да спре, да тръгнат позиционни престрелки. Другият вариант е с много по-масирани удари, включително върху населени места и с много жертви от страна на гражданското население. Атаката може да стане много по-яростна. Има твърде много варианти".

"Всякакви преговори имат шанс, стига двете страни искрено да желаят да постигнат резултат. Аз засега не виждам подобно желание от руска страна", добави експертът по международни отношения и отбрана:

"Няма как да седнеш да преговаряш и преди това да поставяш неизпълними условия. Преговорите вървят естествено с условия, но не и неизпълними. Това, което Русия поставя като условия, практически изключва постигането на какъвто и да е резултат".

"Всички биха могли да са евентуална следваща мишена", каза бившият директор на Националната разузнавателна служба:

"Въпросът е доколко военно-технически това е постижимо за руската армия, доколко политическото ръководство на страната е склонно за следваща самоубийствена стъпка, доколко обкръжението на Путин ще търпи и няма да вземе отношение, доколко руският народ ще търпи".

Цялото интервю с Димо Гяуров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна