Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дмитрий Песков: САЩ водят икономическа война срещу Русия

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати водят икономическа война срещу Русия. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на твърденията на американския заместник-държавен секретар Виктория Нюланд. Тя каза, че от гледна точка на Вашингтон развръзката на кризата в Украйна е “стратегическото поражение на Владимир Путин”.

Попитан как Русия ще отговори на решението на Съединените щати да се откажат от вноса на руски петрол и газ, Песков отговори, че Москва ще прави това, което ѝ е най-изгодно в дадената ситуация. По думите му руската страна държи на репутацията си на надежден гарант на енергийната сигурност.

"Русия е била, е и ще остане занапред надежден гарант на енергийната сигурност не само на европейския континент, но и на световно равнище. И даже сега, както виждате, се доставят енергийни ресурси на техните получатели. И Русия държи на реномето си на надежден доставчик на енергийни ресурси", каза Песков и допълни:

"Европейските лидери в един глас признават, че Русия без прекъсване и изцяло изпълнява задълженията си по всички действащи договори".

На днешното заседание на правителството премиерът Михаил Мишустин обяви нов план в подкрепа на икономиката. Планът предвижда подобряване на бизнес климата, опростяване на регулаторните процедура и данъчни стимули. Държавата се ангажира за подпомогне строителството, туризма и селскостопанските производители.

По-рано днес Централната банка на Русия ограничи тегленето на пари в брой от сметките в чуждестранна валута.

До 9 септември клиентите на руските банки ще могат да получат не повече от 10 000 долара.

На този фон националната валута продължи да се обезценява спрямо долара и еврото, достигайки исторически рекорди: 117 рубли за един долар и 127 рубли за едно евро.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна