Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Атанас Самандов: Политиците не си свършиха работата, не заложиха на дипломацията

"Всички ще страдаме от санкциите, конфликтът ще привърши до края на месеца"

Снимка: БГНЕС

"Осъждам войната каквато и да е. Няма да забравя никога с каква омраза и с какъв укор ме гледаха бащите на нашите колеги, които пристигнаха на 30 декември 2012 година от Кербала и в деня преди Нова година трябваше да ги погребем. Войната е лоша за тези, които воюват, но и за хората и за мястото, където се провежда тя. Държавниците и политиците напоследък не си свършиха работата, не заложиха на дипломацията, а на икономическата война, на санкциите и на войната". 

Това коментира пред БНР ген. Атанас Самандов. До 2014 г. той беше командващ на Съвместното командване на силите, бил е на мисии в Ирак и в Афганистан, а след това секретар по отбраната на президента Росен Плевнелиев в периода 2014 - 2016 година. 

По думите му, когато има война, трябва да се представят и двете страни, освен това се провеждат психологически операции

"В България се представя едната позиция. България също има подразделение за психологически операции". 

В предаването "12+3" ген. Самандов допълни, че руското ръководство си дава ясна представа, че ако разбие инфраструктурата и ако убие много цивилни, ще създаде настроение срещу себе си, "затова разчита на високоточните оръжия и ракетните удари". 

"Не очаквам конфликтът да излезе извън границите на Украйна. НАТО играе много предпазливо. Всеки знае, че победител в една такава война няма да има. Ще страдаме от икономическите санкции. Всички. Би трябвало да се седне и по пътя на дипломацията да се решат въпросите". 

Прогнозата му е, че конфликтът "ще привърши до края на месеца". Според него е нецелесъобразно да се пращат боеприпаси и въоръжение към Украйна, "защото така ще се поддържа конфликта". 

Интервюто с ген. Атанас Самандов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна