Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанците от Украйна ще получават документ за временна закрила още на границата

Пунктът при границата с Румъния край село Дуранкулак все още не работи

| обновено на 11.03.22 в 13:01
Пунктовете на граничния пункт "Дуранкулак".
Снимка: Мая Щърбанова

От днес се очаква по границите с Румъния да заработят пунктове, в които идващите от Украйна да получават документ за временна защита. С него бежанците ще могат да пребивават в страната ни легално и ще имат достъп до пазара на труда, здравеопазване, образование и социална подкрепа.

Пунктът при границата с Румъния край село Дуранкулак, в който идващите от Украйна граждани трябваше от днес да получават документ за временна закрила, все още не е започнал работа. С документа избягалите от военните действия ще могат да пребивават в страната ни легално и ще имат достъп до пазара на труда, здравеопазване, образование и социална подкрепа..

Пунктовете на границите са част от мерките, предприети от сформирания от правителството Кризисен щаб за справяне с кризата, възникнала от войната в Украйна и идващите в България бежанци.

С очакването вълната от бягащи от военните действия украински граждани да се засили, правителството на България обяви, че сформира Кризисен щаб от шест работни групи. Уверенията бяха, че днес  пунктовете за издаване на документи, ще започнат работа, но към момента на границата при Дуранкулак, това не се случва. На място са поставени шест фургона и две палатки, които все още не са оборудвани.

От началото на военните действия в Украйна преминалите бежанци през граничните пунктове на България са над 29 000, като с отварянето на хуманитарните коридори броят им се очаква да надвиши 150 000. Всеки издаден на границата документ ще има уникален идентификационен номер, заяви министър-председателят Кирил Петков.

„От там се изпраща сигнал към Министерство на туризма, които държат база данни с всички хотели, които са готови да настаняват бежанци. Те се насочват към тези хотели в координация с областните управители, така че да няма хаос“.

Областният съвет на БЧК в Добрич вече има десет допълнителни доброволци, които да помагат при посрещането на бежанците от Украйна, заяви председателят д-р Артюн Еринозов:

„Те са на изчакване всички предвид, че самата инфраструктура не е готова на граничния пункт и когато ги изпратим тези доброволци там, те трябва да имат подслон, възможност и условия, за да могат самите те да помагат“. 

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна