Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„От приятелите за Кольо К.“ е изложба с мисия - да се направи сайт за Кольо Карамфилов

Снимка: INTROgallery

Рядко се прави изложба не от, а за художник. Но този път думата е точно за такава експозиция. Защото и художникът е не кой да е, а Кольо Карамфилов.

„Сигурно над 2 години обмисляме тази изложба заедно с майка ми Ина Дамянова“, разказа пред Радио София Росен Карамфилов - поет, писател, художник, музикант.

Откриването на експозицията „От приятелите за Кольо К.“ е на 15 март (вторник) от 16:00 ч. в галерия „INTRO“ и ще може да се разгледа до 29 март.

Изложбата има своя мисия, допълни Росен. Баща му е получавал подаръци от негови колеги артисти. Част от тях ще бъдат изложени. А всички средства от продажбите ще бъдат вложени в направата на уебсайт и впоследствие онлайн магазин с внимателно подбрани дизайнерски артикули, носещи рисунъка и духа на Кольо.

На сайта ще бъде събрана систематизирана информация за Кольо Карамфилов, филма за него Хеликоптер“, както и авторският му „Казабланка“, база данни за картините на художника.

Винаги е празник, когато правим нещо за него. Той винаги е бил и винаги ще бъде с нас. Просто защото никога не си е тръгвал“, допълва Росен и обмисля да се направи постоянна живописна изложба с картини на Кольо К. Защото досега в България такава няма.

„Като рисува, Росен прави перфектен контакт между ръката и мисълта си. Това е наследил от Кольо. Рисува със смелост и лично присъствие. Също е ярък, но има свои цветове“, отбеляза с радост Ина Дамянова по телефона.

Чуйте целия разговор на Ива Дойчинова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна