Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Французин и шведка най-бързи в спринтовете за СК по ски бягане

Йона Сундлинг финишира първа с голяма преднина във Фалун.
Снимка: Ройтерс

Французинът Ришар Жув и шведката Йона Сундлинг спечелиха спринтовете от Световната купа по ски бягане в шведския зимен център Фалун.

Световната и олимпийска шампионка в дисциплината Сундлинг триумфира при дамите с време от 3:21.05 минути. За нея това бе трета победа в последните четири спринтови състезания, като в това число влиза и стартът в Пекин.

Сундлинг напълно разби конкуренцията в днешния ден, като финишира на впечатляващите 8.41 секунди пред втората Анамария Лампич от Словения. Трета на 9.54 секунди остана шведката Мая Далквист, която вече си осигури спечелването на Малкия кристален глобус в дисциплината.

При мъжете Жув спечели втора поредна победа в спринта, като финишира за 3:03.62 минути. Той бе по-бърз само с 0.49 секунди от втория Йони Мяки от Финландия, който пък изпревари с фотофиниш друг французин - Люка Шанава.

Победата донесе на Жув Малкия кристален глобус, който се възползва по най-добрия начин от отсъствието на норвежеца Йоханес Клаебо, за да го свали първата му позиция в крайното класиране.

До края на сезона в Световната купа по ски бягане и за двата пола остава по един старт, който ще се проведе в събота. Мъжете ще стартират на 15 километра свободен стил, докато жените ще се състезават на 10 километра. 

Носителите на всички кристални глобуси вече са ясни. При мъжете победител в общото класиране е Клаебо. В дистанционните стартове шампион е Иво Нисканен от Финландия, а в спринта първи е Жув. При жените Големият кристален глобус е за рускинята Наталия Непряева. В дистанционните стартове печели норвежката Терезе Йохауг, а в спринтовете първа е Мая Далквист.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна