Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакция по казуса с Николай Ненчев

В Президентството не е внасяно решение за назначаване на посланик в Украйна

През октомври 2023 година е бил предложен и друг кандидат

Снимка: Ани Петрова

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод твърдения, че държавният глава е причината в Украйна да не бъде назначен български посланик, след като е отказал да назначи на поста Николай Ненчев през лятото на 2023-та година.

"В рамките на съгласувателната процедура за назначаването на нови български посланици през октомври 2023 г. в президентската институция са постъпили редица мотивирани от министъра на външните работи предложения. Сред тях е и предложение за назначаването на друг кандидат за извънреден и пълномощен посланик в Украйна, като държавният глава е уважил мотивите на външния министър.

Установената практика предвижда след приключване на процедурата по съгласуване, да се приеме Решение на Министерския съвет /РМС/. Тези РМС се изпращат до Администрацията на Президента, което е основание за издаване на указ от държавния глава. До днес РМС за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна, след съгласувателната процедура от октомври 2023 г., не е внасяно в президентската институция.

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от МВнР кандидат, следва да се търси там", пишат от прессекретариата.

Снощи, Николай Ненчев отговори на Румен Радев с цитат от Библията, публикуван в социалните мрежи.

"И тъй, не се грижете за утре, защото утрешният ден сам ще се грижи за своето: доста е на всеки ден злобата му", написа Ненчев, който досега отказваше коментар по темата.

Във вторник премиерът Димитър Главчев потвърди, че Николай Ненчев е назначен за временно управляващ посолството ни в Украйна. Служебният премиер е категоричен, че за това не се изисква указ от президента и процедурата е спазена. Вицепрезидентът Илиана Йотова пък оцени назначението като "грубо нарушение на духа на Конституцията".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна