Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На училище от понеделник - със или без тест за коронавирус

Снимка: БГНЕС

Все още не е ясно дали тестването на учениците за Covid-19 в клас ще продължи, или от понеделник децата ще учат присъствено без условия

По-рано през седмицата образователният министър Николай Денков обяви нееднократно, че до дни тестването трябва да бъде премахнато и че по темата ще бъде изпратено писмо до Министерството на здравеопазването, в чиито правомощия е евентуалната отмяна на тестването.

До момента обаче новини от здравното ведомство няма, а родители, учители и училищни директори се питат трескаво как ще започне първият учебен час в понеделник - със или без тестване за коронавирус. 

В рамките на настоящата седмица образователният министър нееднократно изрази категоричната си позиция за отпадане на ограничителните мерки в училищата, сред които и е тестването на учениците. Решението за тестовете обаче трябва да дойде не от Министерството на образованието, а от здравното министерство, напомни Денков. 

От Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" смятат, че не само тестването, но и маските и зелените сертификати в училищната мрежа трябва да бъдат премахнати

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна