Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Господинов: Европа се събуди емоционално

"Всяка война обезсмисля културните натрупвания"

Снимка: Личен архив, фейсбук

"Всяка война обезсмисля културните натрупвания, културата на преработване на паметта за война. Тази война показва, че говорихме, правихме филми, писахме книги, но въпреки всичко пропагандата сработва и някакви хора с лека ръка наричат други "нацисти" и им казват "ще отидем да ви освободим". Трябва да си даваме сметка колко рефлексията и паметта не са еднократен акт". 

Това коментира пред БНР писателят Георги Господинов. 

"Свикнахме да си обясняваме света плоско и двуизмерно. Така работи и пропагандата, защото тя казва, че всичко е много ясно. Същите са хората, които тогава протестираха срещу чипирането, а сега не протестират срещу войната". 

В предаването "Събота 150" той допълни:  

"Европа се събуди емоционално, емпатично през последните 17 дни. Полша преди отказваше да приема мигранти, а досега е приела над 1,5 милиона. Когато започнеш да събуждаш чувствителност към човек, който ти е близък - християнски или славянски, то това малко по малко би се предало и към другия, който също е човек". 

Според писателя, когато видиш бягащо дете от войната и в същото време лицето на Сергей Лавров, който казва, че Русия не е нападнала Украйна, "тогава нещо трябва да проговори": 

"Това е емоционална грамотност. Ти избираш на какво да вярваш - избираш с ума си, но и с възпитанието си, със сърцето си, с чувствителността си". 

Интервюто с Георги Господинов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна