Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италиански министър: Увеличаването на цените на горивата е "неразумна, колосална измама"

Снимка: БГНЕС

Италиански министър на екологичния преход Роберто Чинголани нарече "неразумно" увеличаването цените на горивата и "колосална измама за сметка на гражданите и бизнеса". Това той направи в предаване на италианската телевизия SKY.

Министър Чинголани каза, че пазарът на горивата спекулира, за да стигне цената за литър бензин над 2,20 евро без да се знае защо. Той обясни, че от една страна, данъците към цената на горивата са за да се ползват от държавата, а от друга, той посочи "нервността, която удвоява, учетворява или увеличава цената пет пъти, прави само богати малцина и смятам, че върху това трябва да се въздейства най-напред".

"Ще направим всичко възможно. Но ето ни пред колосална измама, която идва от нервността, която иронично продължавам да споменавам, че се прави за сметка на бизнеса и гражданите", посочи министърът на екологичния.

Министър Чинголани смята за фундаментално да се установи максимална цена,  която европейските оператори да не могат да надхвърлят. Той уточни, че "всеки, който изнася газ, не може да си прави сметки без Европа".

В цената на горивата в Италия влизат 18 акциза и ДДС, което общо за литър е 1,05  евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени