Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без пробив в новия кръг преговори между Киев и Москва

| обновено на 14.03.22 в 20:56
Протест срещу войната в Украйна в Мексико сити, 13 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четвърти кръг преговори между Киев и Москва се проведе днес по видеоконферентна връзка, но въпреки надеждите, които украинският президент Володимир Зеленски изрази по-рано за постигане на пробив, се стигна само до техническа пауза. Очаква се тя да продължи до утре.

Зеленски даде да се разбере, че очаква като резултат от преговорите да бъде договорен разговор между него и президента на Русия Владимир Путин. От Кремъл обаче обявиха тази вечер, че официално такова искане от Киев не е постъпвало.
Днешните преговори не доведоха и до прекратяване на огъня. При руски въздушен удар по жилищен блок в Киев - при прякото попадение загина един човек, а няколко бяха ранени. Втори човек стана жертва на падащи от небето осколки.
Украинските власти отхвърлиха като дезинформация твърденията на Москва, че са обстрелвали с касетъчни боеприпаси позиции на сепаратистите в Донецк. Русия съобщава, че при това са загинали 23 души, а 18 са 
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин е заповядал на военните да избягват да щурмуват големи градове като Киев, защото украинските сили щели да използват цивилни като живи щитове. Сега обаче руското министерство на отбраната не изключвало възможността от установяване на пълен контрол върху големи населени места.
Песков отрече Русия да е искала военна или финансова помощ от Китай.
Над 2 милиона и 800 000 са вече бежанците от войната в Украйна.

Междувременно не стихват боевете в околностите на Киев, като руските войски се опитват да обкръжат столицата. Артилерийски снаряд попадна в жилищен блок в града тази сутрин. Двама души са загинали, а над 10 са били ранени в бомбардираната сграда. Избухналият пожар е бил овладян. Самолетният завод „Антонов” в Киев също е бил подложен на обстрел от руските сили, по информация на общинската администрация.  Украйна съобщи още за тежък обстрел на Чернигов, североизточно от столицата и атаки срещу южния град Николаев, където са били убити девет души.

35 жертви в района на Лвов след руско ракетно нападение

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки заяви, че вчерашната руска атака срещу украинска военна база близо до украинско-полската граница е имала за цел да всее паника сред цивилното население. При нападението загинаха най-малко 35 души от украинска страна и бяха ранени поне 130 души. "Ракетна атака само на 20 км от нашата граница показва как действа Русия", каза Моравецки на съвместна пресконференция с премиерите на Украйна и Литва. 

Британското военно министерство съобщи по-рано, че руснаците се опитват да обходят пристанище Николаев, за да достигнат Одеса, но от Киев съобщиха, че украинските войски са предприели контранастъпление.

Британското разузнаване: Руски сили настъпват към Одеса

Повече от 5550 души са успели да се евакуират чрез 9 хуманитарни коридора в неделя, съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук. Близо 4000 са евакуирани от градове в Киевска област.

Блокираните стотици хиляди жители на напълно обсадения Мариупол са изправени пред недостиг на храна и стоки от първа необходимост, а от градския съвет съобщиха, че броят на цивилните жертви в града вече е 2187.

Няколко опита за евакуации от там се провалиха заради нарушавания на договорени прекратявания на огъня. Турски граждани още са в капан в джамия в града, след обстрел на сградата в събота. Турското правителство е помолило Русия да помогне за евакуацията им.

Зеленски: Държавите от НАТО може да бъдат атакувани от Русия

В близкото до столицата градче Ирпин беше убит американски военен кореспондент - Брент Рено, докато отразява как бежанци напускат града. 

В отговор на разширението на руската офанзива САЩ заявиха, че ще засилят икономическия натиск върху Москва и предупредиха Китай да не помага на руснаците да избегнат западните санкции.

Снощи водиха телефонен разговор и президентите на САЩ и Франция. Джо Байдън и Еманюел Макрон са подчертали ангажимента си да държат Русия отговорна за инвазията в Украйна и подкрепата си за правителството и гражданите на Украйна.

Володимир Зеленски също води поредица от разговори вчера - с полския си колега Анджей Дуда и с премиера на България Кирил Петков. Украинският президент изрази благодарност за подкрепата за европейска интеграция на страната му.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна