Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дулева: Хранителният прием е много важен през първите 1000 дни от живота на човека

Снимка: Ани Петрова

По темата за добрите основи на храненето пред Радио София говори проф. д-р Веселка Дулева, отдел "Храна и хранене" към Националния център за обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването.

"Ние сме експертен орган на МЗ и всъщност провеждаме редица проучвания, подготвяме законодателни документи, като винаги целта ни е да осигурим здравословно хранене на населението от различни възрастови групи", каза проф. д-р Дулева.

По думите й, специално внимание се обръща на храненето още по време на бременността, тъй като по последни научни данни хранителният прием е много важен през първите 1000 дни от живота на човека. Освен това, проф. д-р Дулева каза, че през този период се случва физическото и интелектуално развитие на детето и е установено, че нездравословният хранителен модел може в по-късен етап да повиши риска от редица хронични заболявания.

"Затлъстяването в по-късните етапи в живота може да се дължи и на факта, че в ранна детска възраст, предвид неподходящото хранене са се образували много клетки в мастните тъкани, които след това само се запълват и вече хипертрофират, но този процес стартира още в детството", сподели проф. д-р Дулева.

Тя каза още, че в тази насока се полагат много усилия, не само за регулиране на храненето в организирани детски колективи, каквито са яслите или кухните, но така и по отношение на повишаване на информираността на  специалистите, които работят в тази област, но най-вече на родителите.

"На национално ниво всъщност ние още от 2009 г. стартирахме разработването на един пакет от законодателни документи на МЗ, които имат за цел да осигурят здравословното хранене в организирани детски колективи там, където децата прекарват голяма част от времето си", заяви проф. д-р Дулева.

Тя допълни, че там много подробно са разписани изискванията към всяка група храни към менюто и към персонала, който трябва да обслужва децата по отношение на храненето. Освен това тя каза, че:

"Към всяка от тези наредби сме разработили едни сборници с препоръки и с указания как това да се случва. Всеки сборник към тези три наредби съдържа специфични рецепти, които са подбрани и са подходящи за възрастовата група и са базирани на националните традиции".

По думите й, Националния център за обществено здраве и анализи е свързан в една система с регионалните здравни инспекции, на които предоставя материали на хартиен и електронен носител за провеждане на информационни кампании. Освен това, проф. д-р Дулева каза, че друга важна част от тяхната дейност е провеждане на мониторинг на хранителния прием и хранителния статус на населението в България.

Тя сподели, че резултатите от последното проучване проведено през 2020 г. сочат, че при децата до 3-годишна възраст не се наблюдава затлъстяване, но 15% от тях имат възможен риск за свръхтегло. Тя добави, че тези деца при подходящо хранене и физическо натоварване могат да се върнат към групата с нормален антропометричен статус, или пък при небалансирано и неподходящо хранене да преминат в групата на деца със свръхтегло.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна