Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постковид ренесанс за новия джаз сезон в Пловдив

Ще слушаме европейски джаз и музиката на Милчо Левиев с Опера Пловдив

Петър Салчев
Снимка: Ани Петрова

Сдружение за изкуство и образование „Милчо Левиев“ се подготвя за новия музикален сезон. В него акцентите са два: концертът „Соната 57“ в чест на 85 години от рождението на неговия патрон и платформата „Камерна сцена Пловдив“, която ще срещне публиката с джаз музиката на Европа. 

Музикалното събитие, което ще отбележи юбилея на маестро  Милчо Левиев, ще представи неговата музика с оркестъра на Опера Пловдив. На сцената на Античния театър под диригентството на Константин Добройков ще излязат Вики Алмазиду, Теодосий Спасов, Влатко Стефановски и Петър Салчев. Датата е 15 юни, а амбицията на организаторите е „Соната 57“ да обиколи и още две сцени – в София и в Солун, Гърция.

Само ден след концерта за 85-годишнината от рождението на легендарния музикант, роден в Пловдив, в Culture Hotspot Milcho Leviev – къщата „Иван Черноземски“ в Стария град ще се състои и първият концерт от „Камерна Сцена Пловдив“. 

До 3-ти септември в общо 6 музикални събития ще се представят проекти от Швеция, Полша, Словакия, Румъния, Германия, Гърция и Армения. Наред с артистите от тези страни, ще участват и джаз музиканти от България, сред които  Антони Дончев, Росен Захариев и Васил Спасов.

Проектът „Камерна Сцена Пловдив“ е част от Културния календар на Пловдив и се подпомага от Общината.

Интервю с джазмена Петър Салчев, председател на Сдружението за изкуство и образование „Милчо Левиев“, можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна