Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Маджаров: В системата липсват ефективност и кадри

Снимка: БГНЕС

От всички 31 700 лекари в страната над 90 на сто са над 50-годишна възраст. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по време на деветия Национален фарма форум. 

Само през миналата година са починали 730 медици. 

„След 15 години ще има само около 10 хиляди доктори и те няма да бъдат млади. Не само ефективност липсва в системата, липсват и кадри“, добави д-р Маджаров, цитиран от БТА. 

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев посочи, че в Европейския съюз има сериозен отлив от хуманните професии, не достигат около 1 милион здравни работници

Дигитализацията е жизненоважна за здравната ни система, каза Велина Григорова, председател на Българския фармацевтичен съюз. По думите ѝ това ще създаде база данни, тъй като в момента дори не се знае със сигурност колко антибиотици и как се изписват. Според нея електронното досие е следваща много важна стъпка, а чрез дигитализацията ще се натрупат данни, ще има начин и за по-добър контрол, ще се правят изводи и ще се вземат правилни решения. 

Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България каза, че дигитализацията трябва да е инструмент, а не само цел. Той посочи, че през последните пет години европейският лекарствен регулатор е одобрил 160 нови лекарствени терапии. В България се заплащат 30 на сто от тях, а средноевропейското заплащане е за 50 на сто от тях, посочи той. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна