Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков провери системата за първоначален прием на украински граждани на ГКПП при Русе

Петков посети граничния пункт "Дунав мост".
Снимка: Ася Пенчева, БНР

Системата за регистрация на украинските граждани, които имат желание да останат на територията на България, вече работи. В това се увери лично премиерът Кирил Петков, който заедно с вицепремиера Калина Константинова и началника на кабинета Лена Бориславова посети граничния пункт "Дунав мост". Петков заяви:

"Вече имаме цялостния процес - от влизаме до настаняване - под контрол. До този момент проблемът беше, че те влизаха, а ние не знаехме къде отиват и какво се случва. Оттук нататък всичко е проследимо, всичко е на база на една обща база данни това" 

Петков посети всички пунктове на границата - противопожарния, регистрационния, на БЧК и на Агенцията по заетостта. След обиколката министър-председателят обобщи 

"Хубаво е, че България вече стои като една европейска граница с пълна готовност да поеме голям брой влизащи хора от Украйна и това е направено по един систематичен начин. Не е просто някакви палатки, имаме система, имаме хора, имаме Червения кръст, имаме в Службата по заетостта, имаме службата "Пожарна безопасност", имаме хора, които могат да проверяват документите. Всичко това е формирано заедно, работещо 24/7".

Петков се отправи към кризисния център за бежанци във Варна, след което ще посети и Дуранкулак, където също би трябвало да работи такава система.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна