Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-печеливши при предсрочни избори са „Възраждане“ и бъдеща партия на Стефан Янев, смята социологът

Евелина Славкова: Меденият месец за правителството приключи

„Виждаме едно разполовено общество“, отбеляза тя относно нагласите на българите към Русия след началото на войната в Украйна

Евелина Славкова
Снимка: Ани Петрова

Меденият месец за това правителство приключи“, каза пред БНР социологът от Изследователски център „Тренд“ Евелина Славкова.

„Това правителство тръгна почти сходна позиция положително – отрицателно отношение. В момента ножицата между положителното и отрицателното отношение е много широко разтворена – 56% отрицателно и едва 29% положително. Тенденцията е в следващите месеци да измерваме такъв тип спад на електоралната подкрепа“, посочи социологът.

22,9% е подкрепата за ПП, сочи последното проучване на Тренд“. ГЕРБ запазват сходни позиции за тримесечието в сравнителните данни на социолозите, като за март подкрепата за тях е 21,9%. ДПС е трета политическа сила с 11,4% подкрепа, а заявената подкрепа за БСП е 10,4 на сто. Изравняване на позициите се наблюдава както при водачите, така и в долната част на скалата с електоралните нагласи - ИТН, ДБ и „Възраждане“ са с почти изравнени позиции, съответно ИТН - 7,5%, ДБ - 7,4% и "Възраждане" - 7,3%.

Хипотезата на „Тренд“ е, че повишаването на дела на заявилите, че ще гласуват за други политически формации, има връзка със заявките на Стефан Янев за бъдещ политически проект.

Бъдещата партия на Стефан Янев има потенциал, защото се позиционира в едно широко поле в българското общество – не толкова проатлантическо и не толкова проруско, коментира Евелина Славкова в предаването „Преди всички“.

Немалък дял - 40% от запитаните посочват, че са си променили отношението към Русия след началото на войната в Украйна, но 46 на сто не са го променили, изтъкна Славкова.  

Виждаме едно разполовено общество.“

77% от българското общество смята, че НАТО не трябва да се намесва в този конфликт. Това според Славкова е „инстинкт за неутралитет“ и се дължи на чистия прагматизъм и народопсихологията на българина.

68% от българите смятат, че страната ни трябва да приема украински бежанци на своя територия.

За първи път от началото на 2021 г. спада и подкрепата за държавния глава Румен Радев – с 6%. Натрупването на тези леки негативи Евелина Славкова обяснява с критиките срещу правителството и разграничаването от Стефан Янев.

Най-печеливши в ситуация на предсрочни избори биха били „Възраждане“ и бъдеща партия на Стефан Янев, заяви Славкова.

По думите ѝ обаче се вижда негласен консенсус между политическите формации в парламента, включително тези в опозиция, „да дойдат по-добри времена и тогава да се решава какво ще се случва“, но е трудно тази власт да издържи 4 години при сътресения като сегашните.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна