Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

236 са украинските бежанци в Свищов

Снимка: Здравка Маслянкова

Община Свищов започна организацията на граничния пункт за по-бърза обработка на данните на бежанците от Украйна, които се очаква по-активно да влизат в страната ни през Румъния с ферибота Свищов – Зимнич. 

Организацията засега е логистична с определяне на местата, където ще бъдат разположени фургоните на различите служби на граничния пункт в Свищов при очаквания по-масиран поток на бежанци от Украйна, посочи кметът Генчо Генчев, а за срока, в който ще заработи центърът, той заяви: 

„Изчакваме, когато националният координационен център подаде сигнал, че започва насочването от румънска страна през ферибота Свищов“. 

236 бягащи от войната са настанени в общински, университетски, частни имоти и в хотели в Свищов. Общината създава и регистър на частните имоти, чиито собственици желаят безвъзмездно да настанят бежанци. Подписва се тристранно споразумение между собственика, украинските граждани и Община Свищов. 

Събрани са данните на всички бежанци за желанията за работа и записване на децата в училище и детска градина, на здравните и социални потребности, но има проблем, заради тромавите процедури по издаване на документите за временна закрила, коментира кметът Генчо Генчев: 

„Все още няма издадени единни номера на украинските граждани, което прави процеса невъзможен за продължаване от тук нататък работата по социализация и интеграция на украинските граждани“. 

Няколко украински граждани са настанени на болнично лечение в общинската болница в Свищов, няма яснота кой ще покрие разходите им. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна