Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Пешев: Понятие като истина в науката не съществува

Защо е важно да говорим за науката с човешки език

Албена Иванова и Богомил Пешев
Снимка: Ирина Недева

Отбелязваме Месеца на мозъка с различни събития. Едно от тях е на "Рацио" и е посветено на дълготрайната епизодична памет, ролята на съня за консолидацията и трансформацията на спомените и патологичните изменения на паметта.

"Много е важно по едни достъпен и лесен начин обществото да разбере защо науката е важна и това става, когато учените говорят на човешки език за сложната материя в науката", разказа в "Хоризонт до обед" Албена Иванова от организацията "Рацио". Те организират събитие, посветено на биологията на съня и мозъка. 

"На нашите събития ние не представяме някаква суха теория, а предизвикваме нашите лектори да говорят на разбираем език. По-лесно става с по-младите лектори", посочи още Иванова.

"Въпрос на желание, а не на възраст е , според мен как ще представиш нещата пред по-широката аудитория", посочи в "Хоризонт до обед" Богомил Пешев, млад биолог,  който се занимава с невронауки.

"За целта трябва да имаш поне базови умения, за да предстиш това пред неспециалисти.

Фокусът на програмата на Рацио е мозъкът и машините, сън и памет, патологични изменения на паметта и забравянията.

Понятие като истина в науката не съществува. Винаги трябва да има една капка съмнение и критичност към това, което правим.

От това, което науката е разбрала досега е, че забравянето е по-скоро липса на достъп, октолкото някакво изтриване на информацията. Това е свързано с невроните на клетките.

Когато има информация, която не ни е била нужна дълго време, за нея не се употребява енергия, за да се поддържа - в живата енергия няма преразход на енергия - всичко е прекрасно изчислено.  

Ако околната среда ни даде някакви подсказки, ако се отново сме в този пространствено-времеви контекст, в което дадено събитие се е случило, шансът да възстановим една част от споменът е доста голям.

Забравянето е и процес на балансиране на необходимата от ненужната информация", поясни още Пешев.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна