Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С разкази и снимки Николай Братоев-Крижицки описва София от първата половина на ХХ век

Авторът със сборника си в студиото на Радио София

Изследовател на миналото на София или фотоархеолог, но и автор на поредица от разкази за българската столица „от едно време“. Такъв е Николай Братоев-Крижицки, който гостува в Радио София и представи сборника си, озаглавен „Ръкавелите на стария полковник“.

„Добрите фотографи не снимат просто хората или сградите, но и всичко, което може да представлява интерес относно мястото, събитието“, отбеляза той. Възрастни хора искат да сканират свои архивни снимки, без да знаят къде са направени, но Крижицки и колегите му от „Изгубената България“ вече имат толкова опит и ресурси, че разпознават някогашни сгради дори по части от тях.

Той разказа за София отпреди близо 100 години, когато градът далеч не е бил толкова голям, имало е бум на строителството. Идвали са големи архитекти от Европа. Част от сградите вече ги няма, по някои от стените има белези от бомбардировките.
Припомни за улица „Търговска“, за Писателското кафене...

В книгата има и снимки, които не са публикувани досега. Някои от тях са били провокация и повод за допълнителни търсения, дори за написването на разказ.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Николай Братоев-Крижицки.

Той е и съавтор на единствената по рода си у нас книга фотоалбум „Бомбардирана София“ (2017). Част от приходите на „Ръкавелите на стария полковник“ ще се използват за ново издание на изчерпания отдавна фотоалбум.

За края на 2022 г. Крижицки подготвя за издаване друга книга със собствено авторско изследване: „Обществото на руските бело-емигрантски художници и приноса им в българското изкуство на ХХ век“.


Снимка в сборника „Ръкавелите на стария полковник“ от личния архив на автора

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна