Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 1 000 са настанените в хотели в Балчик украински граждани

Снимка: Мая Щърбанова

Около 1 000 са вече настанените в хотели и частни домове в Балчик украински граждани. Към момента нито един от тях не е получил документ за временна закрила. Хотелите, които предоставят базите си безвъзмездно, вече са седем, като очакванията са да бъдат преждевременно отворени и следващи. 

На пълен капацитет работи един от хотелите в Балчик, в който са настанени около 120 украински граждани, предимно жени и деца.

 Притеснителен е фактът, че се получават обаждания за все повече търсещи подслон украинци, споделя управителят на хотела Христо Желев.

"При нас стотици обаждания всеки ден и все повече. Очакванията ни са, че ще има още по-сериозна вълна. Първоначално ни звъняха само от Украйна. Сега ни звънят много украинци, които са в Молдова, няма вече къде да спят, в Полша от пренаселени центрове са спали 4-5 в палатки".

Междувременно все още не работи системата за издаване на документи за временна закрила, освен това през хотелите преминават и много украински граждани, които остават само за няколко дни и разходите за тях не могат да бъдат отчетени.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна