Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската камара за плодове и зеленчуци и картофопроизводителите организират масов протест

Пресконференция на Браншовата камара "Плодове и зеленчуци“ и Националната асоциация на картофопроизводителите по повод предстоящия протест на членовете на двете организации пред Министерството на земеделието и обявяването на гражданско неподчинение
Снимка: БГНЕС
Националната асоциация на картофопроизводителите и Българската камара за плодове и зеленчуци обявяват гражданско неподчинение и организират масов протест на 22 март пред Министерството на земеделието. Това стана ясно на пресконференция на двете организации непосредствено преди срещата им с ръководството на Министерството на земеделието.

Призивът на пресконференцията беше в протеста да се включат производителите на плодове и зеленчуци от цялата страна. Причината за недоволството е продиктувано от продължаващото неглижиране на сектор "Плодове, зеленчуци и картофи“, системното му недофинансиране и дисбаланса при подпомагането на секторите в земеделието, които са довели до създаването на монокултурно земеделие и продоволствена катастрофа, обясни председателят на Браншовата асоциация на картофопроизводителите Тодор Диков:

"Бюджетът в сектор "Земеделие“ всяка година ориентировъчно е около 2 милиарда лева. 85% от този общ бюджет отива едва в 12% от регистрираните земеделски производители в България".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Румяна Василева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна