Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се прокарват скандални законови промени в суматохата

Най-големите браншови организации застават срещу проектопромени в Закона за собствеността на земите

Снимка: БГНЕС

Предложение за промяна на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, публикувано за обществено обсъждане, буквално взриви обществените организации. Предложението засяга възможността за сключване на споразумения между собствениците и ползвателите на земя.

Според авторите на промяната тя цели да улесни вземането на решения в случаите, когато през съответната стопанска година са представени два или повече договора за ползване на един и същ земеделски район.

И според собствениците на земи, и според арендаторите така предложената промяна ще възобнови масовите злоупотреби с фалшиви договори за отдаване под наем и аренда на земеделска земя, ще застраши правата на собствениците и дребните ползватели на земеделска земя и ще създаде риск от корупционни практики.

"Доста години беше необходимо да се направят различни промени, с които да защитим собствеността и ползването на земята и в момента с новите предложения се предлага вариант, който не изяснява по какъв начин ще защитим самите договори". Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" председателят на Асоциацията на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков:

"Искат да се приравнят един вид договорът за аренда, който е инвестирал дългосрочно и е сключил дългогодишен договор, да се приравни едва ли не с договорите на коляно и се създават едни предпоставки да се върнем доста години назад, когато се използваха тези фалшиви договори и нямаше правно основание. Най-голямото ни притеснение е, че на ново ще настане хаос, в който ще се даде възможност да се разбият блоковете по ползване, да се нарушат правните основания, за които дълго сме се борили. Ще се образуват нови бели петна, в които малкият и средният фермер ще пострадат най-много и се създава предпоставка за нарушаване на блокове в масивите и водене на безспирни дела кой е в правото на ползване на земята".

Председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов споделя същата позиция:

"Това е начин да се справиш с конкуренцията по най-лесния начин. Хващаш един господинчо, изписва един куп договори и променя споразумението на цялото землище".

Цялото интервю със Стайко Стайков и Костадин Костадинов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна