Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имаме декларация на парламента, че на този етап България ще помага на Украйна само и единствено с хуманитарна помощ, заяви Белев

Благовест Белев, ПП: Иска ми се прокуратурата да произведе нормален процес по задържането на Борисов

| обновено на 18.03.22 в 09:07
Благовест Белев
Снимка: Борислава Борисова

"Не мисля, че ръководният мотив е бил бивш министър-председател да бъде задържан. Премиерът Кирил Петков ясно изрази с едно изречение, че никой не е над закона и след като има подаден сигнал, на този сигнал трябва да се реагира", каза пред БНР Благовест Белев от Продължаваме промяната и заместник-председател на Комисията по отбрана в Народното събрание във връзка със задържането на Бойко Борисов .

"Трудно ми е да коментирам правните аспекти, много спекулации ще се появят сега дори в рамките на тези  24 часа, в които бившият министър-председател ще остане в ареста.

Предстои да видим. Следствието и МВР ще излязат с тяхната официална позиция.

Прокуратурата последно време показа, че действа съобразно собствен регламент - как ще реагира сега, предстои да видим. Иска ми се прокуратурата да реагира сега адекватно и да се произведе един нормален процес", заяви още Белев от ПП.

"Не мисля че, Тома Биков също разполага с достатъчно информация, за да говори обективно, и неговото изказване за "политическа поръчка" го чета като партийно изказване", коментира реакцията на ГЕРБ снощи при задържането на лидера на ГЕРБ в дома му в Банкя.

публичността на този акт по задържането дойде от събралото се множество от ГЕРБ пред дома на г-н Борисов. От там дойде усещането за предимно "пиар акция", не съм убеден, че това е било целта на МВР.

И ние имаме интерес като парламентарна група да чуем от Бойко Рашков всичко, което е известно по случая със задържането на Борисов, убеден съм, че постепенно ще научим повече неща", уточни още Белев.
Благовест Белев коментира и горещата тема с посещението у нас на секретаря по отбраната на Съединените щати Лойд Остин.

"Лойд Остин ще посети днес и утре България и ще има разговори с правителството, без разговори с президента Румен Радев. Не зная защо няма среща с Радев - вероятно има някакви догадки, не желая да ги коментирам и да споделям. Какта и по отношение на появилите се в медиите информации за някакви сделки с оръжейните ни комплекси.

Тук искам да въведа яснота, че процесът на даване на оръжие не означава така както битово си раздаваме вещи. В парламента приехме декларация, в която категорично записахме, че на този етап България ще помага на Украйна само и единствено с хуманитарна помощ.  Всеки друг акт трябва да бъде със санкция от парламента. Ние друго не сме приемали".

"Населението трябва да е наясно, че поддържането на способностите на българската армия означава поддържане на способностите на НАТО в определена част от разположението на Алианса. Така че, ние не можем да си позволим излагането на риск на югоизточния фланг, само заради това, че не поддържаме определени способности. НАТО има ангажимента да прави оценка и там, където е необходимо, да се намесва, за да се подсигури Алианса", заяви още Белев.

Цялото интервю на Силвия Великова с Благовест Белев слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна