Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закъснението на диагнозата е глобален проблем

Ендометриозата засяга 2 от 10 жени в репродуктивна възраст

Заболяването може да увреди фертилната функция на жената и да се развие стерилитет

Снимка: endometriosis.bg

Ендометриозата е сред заболяванията с най-голямо закъснение в диагнозата. Този проблем е глобален. Закъснението в различните страни се движи между 6 и 11 години. Това обясни за предаването „Хоризонт до обед“ акушер-гинекологът д-р Георги Коларов, автор на книгата „Ендометриоза“.

Ако не се диагностицира рано и не се вземат мерки, това заболяване може да увреди фертилната функция на жената и да се развие стерилитет.

Около 10% на жените във фертилна възраст страдат от ендометриоза, но това са оперирани жени, на които е поставена диагноза, посочи д-р Коларов.

„Честотата на жените, които имат такова заболяване, без то да е диагностицирано, е още някъде около 10% или реално честотата на заболяването е 20% от всички жени във фертилна възраст. На 10 жени 2 имат това заболяване, като при едната не е диагностицирано.“

Ендометриозата се проявява в две основни форми - болка и невъзможност за забременяване. Смята се, че бременността влияе позитивно върху ендометриозата, поясни специалистът.

При жени, които са били болни от ендометриоза, по-често се наблюдават преждевременно раждане и повишено кръвно налягане. Честотата на родоразрешението чрез секцио при тези жени също е по-голяма.

Дълго време се смяташе, че щом има ендометриоза, трябва да се прибегне бързо към оперативно лечение. В последните години има промяна към консервативното лечение, уточни медикът.

Снимка: Радио Видин

Има генетични причини - за развитието на заболяването допринасят доста гени, но с малко участие, каза още д-р Коларов.

„Заболяването е по-често при жени, които в семейството имат ендометриоза и това е много важна информация, която трябва да се търси, когато се преглежда жена, която има оплаквания от болки и съмнения за ендометриоза.“

Сред рисковите фактори специалистът посочи ранната възраст на първата менструация, по-чест цикъл, злоупотреба с алкохол и кофеин.

Д-р Коларов съветва всички момичета със силни болки по време на цикъл, да не пият безразборно болкоуспокояващи, а да се обърнат към специалист, за да се установи каква е причината.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени