Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Няма такова нещо като ПП, такъв политически субект няма“

Димитър Аврамов: Правителството е в насипно състояние, всичко се разпадна до сфери на влияние

Борисов управляваше като средновековен лорд, Петков трябва да взема институционални, а не импулсивни решения, казва политологът

Димитър Аврамов
Снимка: БГНЕС

Правителството се намира все още в насипно състояние. То не може да реализира единна политика. Всеки от коалиционните партньори говори на собствените си избиратели.“ Това мнение изрази пред БНР политологът Димитър Аврамов.  

Всеки от коалиционните партньори е оставен сам от другите да управлява собствената си сфера, без да му се намесват.“

„Тази коалиция започна добре – с публични преговори, с опит за създаване на някакъв стандарт, след това всичко се разпадна до сфери на влияние“, коментира Аврамов в предаването „Преди всички“. По думите му пренатягането на политическите отношения в един или друг сектор неизменно ще доведе до разпад в коалицията.

ПП не е нищо повече от виртуален проект. Името е квази, то не е създадено като за политическа партия, отбеляза политологът.

„Няма такова нещо като ПП, такъв политически субект няма. Ако утре се разпадне правителството или трябва да бъде преформулирана структурата на изпълнителната власт, там няма партия, която носи отговорност и всичко изчезва за 24 часа. Правенето на партия е поемането на ангажимент към хора, общуване и търсене на баланси.“

Очевидно е, че Кирил Петков има качества и интелект, но няма необходимата политическа подготовка и очевидно е, че това го кара да взема грешни решения, заяви Димитър Аврамов.

Ако ще вървим по модела на средновековен лорд, който натиска копчета и се меси във всеки процес, Бойко Борисов идеално се беше вместил там. Той беше стигнал виртуално по цялата йерархия - от буркани с мед до изпращане на самолети – всичко той раздаваше и правеше. Такава беше представата за властта. ГЕРБ остави деинституционализация във всички сектори на държавата, остави лични отношения, прокуратура, която харесва предишното статукво, но не харесва сегашното. Прокуратурата беше в коалиция с управлението на ГЕРБ, докато сега работи във враждебен режим.“

Новият министър-председател трябва да смени подхода на общуване, да го направи институционален, подчерта Димитър Аврамов в предаването „Преди всички“. Според него трябва да започнат да се вземат институционални, а не импулсивни решения.

На фона на всички кризи, които се вихрят в региона, местните избори изглеждат далечна перспектива, каза още Аврамов.

Засега има един провал в цялостното държавно управление и той вече е провал на правителството – неспособността на държавата да реагира адекватно на пазара на електроенергията, което създава дългосрочни рискове за българската икономика, изтъкна политологът.

„Има национални мощности, собственост на българската държава. НЕК е държавна и голяма част от електропреносните трасета също са държавни. Пазар се налага там, където има реална конкуренция. Да налагаш конкуренция в сектор, в който се вземат политически решения непрекъснато, ми се струва грешно и безсмислено.“

Имаме дисбалансирана система и нежелание и неспособност на няколко правителства, „при огромна каша, забъркана от ГЕРБ в енергетиката“, да решат проблемите, посочи той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна