Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опашки от чакащи документ за временна закрила при Дуранкулак (видео)

| обновено на 22.03.22 в 14:46
Снимка: Мая Щърбанова

Часове наред се налага да чакат украинските граждани на граничния пункт край село Дуранкулак, за да получат документ за временна закрила. Настанените на територията на област Добрич предимно жени и деца са около 4 000, до момента по информация на ГД „Гранична полиция“ от 18 март до днес документ за временна закрила са получили 377 украинци.

През последното денонощие в България през Дуранкулак от Украйна са влезли 644 украински граждани.  

Обработката на документите на един човек отнема между 30 и 40 минути, затова и когато на граничния пункт дойдат организирани групи от хотелите в областта, се налага хората да чакат с часове, сподели доброволецът на БЧК Георги Георгиев, който ежедневно се грижи всички украински граждани на границата да получат топли напитки и храна. 

"Вчера имахме хора, които са пристигнали в 23 ч. вечерта, а в 9 сутринта още не бяха минали. За мен, вече настъпва хаос".

Днес на пункта край Дуранкулак пристигнаха и представители на Агенцията по заетостта, които оставиха листи с информация относно условията за започване на работа за украинските граждани. Най-голямата част от бежанците в област Добрич са настанени в хотели в Балчик, от вчера е започнало настаняването им и в КК Албена.

От ОД на МВР информираха, че именно там утре се очаква да започне издаването на документи за временна закрила в Районните полицейски управления. 

Хотелиери от своя страна са притеснени, че няма да успеят с регистрацията до края на март, каквито са изискванията за отпускане на помощта от 40 лв. за настанени при тях украински граждани. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна