Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поевтиня за кратко до триседмично дъно от 95 евро за мегаватчас

Снимка: Pixabay

Фючърсите на природния газ в Европа се понижиха в началото на търговията във вторник до триседмични дъно от 95 евро за мегаватчас (MWh), запазвайки низходящия тренд от последните две седмици. Последва търговия в гранците между 95 и 97 евро за мегаватчас.

Днешното поевтиняване идва на фона на съобщения за предстоящо затопляна в Европа, което да намали потреблението на горива за отопление, както и новините за повече споразумения за доставка на втечнен природен газ.

Германия и Катар се споразумяха да подновят и да предприемат напредък в дискусиите относно дългосрочните доставки на втечнен природен газ. Това стана по време на визитата на германския министър на икономиката в Катар през изминалия уикенд.

Германия полага и други усилия за диверсификация на вноса на енергия, като също така обмисля изграждането на тръбопровод за водород с Норвегия.

Междувременно Газпром заяви отново, че продължава доставките на газ за Европа през Украйна в съответствие с исканията на европейските потребители, успокоявайки опасенията за руските доставки.

Във вторник агенция Ройтерс цитира проектоизявление на лидерите на ЕС, подготвено за тяхната среща на 24 и 25 март, в което те да се споразумеят за съвместно закупуване на газ, втечнен природен газ и водород преди следващата зима.

Ценовият спад на природния газ обаче изглежда ограничен, тъй като страните от ЕС продължават да обмислят да се присъединят към САЩ за налагане на забрана на вноса на руски петрол, въпреки че на вчерашната среща на европейските външни министри не беше постигнат консенсус за налагане на нови санкции на Русия, включващи забраната на внос на руски петрол и газ.
Графика на газовите TTF фючрси (в евро за мегаватчас)

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна