Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна ще продължи да транзитира руски газ за Европа, докато е възможно

| обновено на 22.03.22 в 09:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна ще продължи да транзитира руски газ за Европа, докато това е технически възможно, каза Юрий Витренко, ръководител на "Нафтогаз" Украйна, цитиран от ТАСС.

Договорните задължения на "Газпром" за транзит до Украйна за 2022 г. възлизат на 40 милиарда кубически метра, или около 109,6 милиона кубични метра на ден.

Според руския външен министър Сергей Лавров Русия никога не е използвала петрол и газ като оръжие.

Руският енергиен гигант „Газпром“ обяви от своя страна, че продължава да доставя газ за Европа през Украйна, в съответствие с исканията на европейските потребители. Компанията посочи, че заявките са били 108 милиона кубически метра за 22 март спрямо 104,7 милиона кубични метра за 21 март.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Режат над 120 съхнещи бора в парк "Хисарлъка" над Кюстендил

Над 120 съхнещи бора в парк "Хисарлъка" над Кюстендил ще бъдат отрязани, а засегнатите от проблема със заболели дървета в парка са на около 250-300 декара. Общината ще наеме дърводобивна фирма да извърши спешно сечта, която трябва да е дърво по дърво - на труден терен, без да се засягат останалите борове.  Лесопарк "Хисарлъка" е на площ от..

публикувано на 15.06.24 в 16:54

Над 700 изпълнители на фестивала "Между Верила и Рила - с традиции в бъдещето"

Над 700 участници - в групи или индивидуално, са на втория фестивал "Между Верила и Рила - с традициии в бъдещето", организиран от кметството и читалище "Развитие-1910" в с. Крайници и Община-Дупница. Фестивалът е с конкурсен характер, жури ще определи победителите в няколко жанра и категории. Фестивалът започна с поздрав за..

публикувано на 15.06.24 в 16:43
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън критикува Найджъл Фарадж в интервю за "Таймс"

Найджъл Фарадж се опитва "да унищожи" торите като стане лидер на "Реформирай Обединеното кралство“, посочва Дейвид Камерън в интервю за вестник "Таймс", в което критикува "огнения език" на Фарадж по отношение на миграцията.  Външният министър допълва, че се надява в парламента да няма представители на партията на Фараж след изорите на 4 юли и че..

публикувано на 15.06.24 в 16:31

Любители на старинни автомобили на ретро парад в София

Любители на старинни автомобили взеха участие в традиционния ретро парад в София, организиран от Българския автомобилен клуб "Ретро", с подкрепата на Съюза на Българските автомобилисти.   На площад "Батенберг", в 34-ото издание на парада, любители на ретро автомобили показаха колите си. Те разказаха за интереса си да колекционират..

публикувано на 15.06.24 в 16:26

Зеленски на срещата в Швейцария: Вярвам, че ще станем свидетели на исторически стъпки

Украинският президент Володимир Зеленски изрази надежда, че започналата днес двудневна среща на върха в Швейцария за това как да се сложи край на войната в неговата страна, ще помогне бързо за постигането на "справедлив мир". "Вярвам, че ще станем свидетели на исторически стъпки тук, на срещата на върха. Благодаря ви за подкрепата и нека..

публикувано на 15.06.24 в 16:09
Самолет

Руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Швеция

Руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Швеция, съобщиха от въоръжените сили на скандинавската страна. Военната машина е била пресрешната от шведски изтребители. Външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом нарече нарушението на въздушното пространство "неприемливо" и каза, че служители от руското посолство в Стокхолм ще бъдат привикани..

публикувано на 15.06.24 в 15:18

Членове на СБЖ изразиха недоволство срещу некоректен наемател на имот на организацията

Членове на най-старата и авторитетна организация на журналистите в България излязоха пред централата ѝ на ул. "Граф Игнатиев" 4 в 13 часа, за да изразят своето право на глас срещу фирма, която повече от 3 години неправомерно ползва имот на организацията. От ноември 2021 г. наемателят не само не е заплащал наем, но и продължава да ползва..

публикувано на 15.06.24 в 15:02