Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две трети от болниците у нас работят при недостиг на лекари и медицински сестри

Снимка: Pixabay

Две трети от болниците в страната работят при недостиг на лекари и медицински сестри, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“ и специализирания сайт clinica.bg. Данните са от януари и февруари по информация от 69 здравни заведения

Най-търсените специалисти са анестезиолози, хирурзи, педиатри и кардиолози, съобщават болничните директори.

Около 78% от лечебните заведения посочват, че трудно обезпечават 24-часова дейност и в следващите пет години може да се стигне до затваряне на болници.

Основната мярка за справяне с кадровия недостиг, според  мениджърите, е по-доброто заплащане на медицинските сестри и на младите лекари.

Междувременно председателят на Здравната комисия в парламента доц. Александър Тонев обяви, че предстои да се въведе експериментално финансиране на болничното лечение по диагностични групи.

„Към края на годината ще бъде създаден проект за обществено обсъждане за преход от клинични пътеки към диагностично свързани групи, които евентуално в края на 2023 година под формата на пилотен проект в няколко избрани болници, като в групата ще попаднат университетски болници, областни болници, общински болници, частни болници, за да може да се получи максимално добра представа.“

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени