Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на метеорологията

| обновено на 23.03.22 в 10:47
Тази година мотото е „Ранното предупреждение и ранното действие за предотвратяване на бедствия“
Снимка: БГНЕС, архив
Днес отбелязваме Международния ден на метеорологиятаТази година мотото е "Ранното предупреждение и ранното действие за предотвратяване на бедствия“, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Научна конференция за ранното предупреждение организират днес от Българската академия на науките.

За БНР професор Екатерина Бъчварова - директор на Института за изследване на климата, каза:

"Не е важна само прогнозата, която да ни каже, утре ще има огромен валеж или буря. Трябва систематично да се правят научни изследвания за дълги периоди, прогнози и да се подготвя. Превантивната дейност е много важна и в нея ролята ще е  незаменима“.

В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Анастасия Стойчева от НИМХ поздрави всички метеоролози: Анастасия Стойчева

"Честит празник на всички колеги, които по един или друг начин са свързани с метеорологията! Често си говорим, че май всички хора имат празник днес, защото всички се интересуваме от времето по един или друг начин. Да си пожелаем един хубав празник и една хубава пролет, която ни предстои".

Анастасия Стойчева обясни какви хора са метеоролозите:

"Хора, които от една страна са привлечени от науката, тъй като искат да си обяснят всички онези процеси, които ежедневно ни придружават, които са част от нашия живот и хора, които влизайки веднъж в метереологичната служба, в тях остава и се развива онази отговорност, която всеки метереолог, работил в метереологична служба, има към обществото. Нашата работа е с доста широк обхват и спектър".

Цялото интервю с Анастасия Стойчева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна