Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши петото издание на Амстердамския маримбов уикенд

Татяна Колева: Сега всички оценяваме шанса да можем да творим в мир

След доста трудности, предизвикани през последните две години от пандемията, Амстердамският маримбов уикенд се завърна по сцените в нидерландската столица, за да покаже единството на перкусионистите и радостта им от свиренето. 

Татяна КолеваАртистичен директор на фестивала, който се провежда от 2014 г. насам, е Татяна Колева. Освен че е изявена наша сънародничка, канена за концерти и майсторски класове на много места по света, тя води клас по ударни инструменти в Консерваторията в Грьонинген. Носителка е на приза "Музикант на годината 2009" в националната анкета на предаването "Алегро виваче" и е основателка на успешната Младежка перкусионна формация (Youth Percussion Pool), която пък беше определена от слушателите за "Ансамбъл на годината 2012". 

Тазгодишното пето издание на Amsterdam Marimba Weekend се проведе на три различни сцени: в Парка на органите, в прочутия амстердамски джаз клуб Bimhuis и в базата на Pustjens Percussion Products - Студио Генератор. 

Разговорът с Татяна Колева, който можете да откриете в звуковия файл, започва с връщане назад във времето - преди точно две години, когато първият локдаун заради Covid-19 прекъсна провеждането на Амстердамския маримбов уикенд. Тя разказва и за всички най-интересни гости и прояви по време на фестивала, както и за достойното българско участие. Чуйте!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени