Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформа измерва и отчита екологично, социално и корпоративно въздействие на компаниите

Маню Моравенов
Снимка: Христина Иванова

Българска фондова борса (БФБ) и европейската технологична компания "Plan А" са партньори в инициативата Oxygen („Кислород“), която дава възможност на българските компании да измерват и отчитат своето екологично, социално и корпоративно въздействие, като получат оценка на техния въглероден отпечатък, както и на други индикатори.

„Инициативата е първата по рода си, дава технологично решение, което замества ползването на консултант - обясни пред Радио София Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Оxygen дава възможност да се измери и отчете ESG (Environmental, Social and Governance – екологично, социално и корпоративно управление) автоматизирано и по световни стандарти.

Платформата ще е особено полезна за компании, от които се изисква да разкриват информация относно техния въглероден отпечатък, както и до каква степен прилагат практиките на добро корпоративно управление и КСО, допълни Моравенов.

Оxygen съдържа електронен въпросник с 214 въпроса, структурирани в няколко секции: околна среда, корпоративно управление, социални въпроси и заетост, защита правата на човека, антикорупция и калкулатор за въглеродния отпечатък на компанията.

Друго предимство на платформата е наличието на практическо ръководство, което е базирано на водещия опит на над 10 страни в света и което да съпровожда българските компании в зелената им трансформация.

От Оxygen могат да се възползват всички дружества, включително и стартъпи, поясни още Маню Моравенов.

С него разговаря Христина Иванова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна