Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските управляващи с план за 13 млрд. евро за облекчаване на енергийните разходи

Кристиан Линднер, министър на финансите на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата коалиция в Германия договори пакет от мерки на стойност 13 милиарда евро, за да се облекчи тежестта на немските граждани от нарастващите енергийни разходи, включително мерки, които биха позволили по-голямо използване на въглища.

"Гражданите и бизнеса в нашата страна страдат от масово покачване на цените на енергията. Това несъмнено е текуща пряка последица от ужасната война в Украйна“, каза финансовият министър Кристиан Линднер на пресконференция, за да обяви постигната сделка, която беше договорена след многочасови дебати между трите партии от управляващата коалиция.

Сред договорените мерки са еднократно облекчение на стойност 300 евро от подоходния данък, както и намаление на цената на бензина с 30 евроцента на литър и на дизела с 14 евроцента на литър за три месеца и 90-дневно намаление на билетите за обществения транспорт.

Коалицията, водена от лявоцентристките социалдемократи в партньорство със Зелените и ориентираната към бизнес партия Свободни демократи, прекара четири седмици в обсъждане на плана, след като прие първоначален пакет от мерки за облекчение на енергийните разходи.

Планът тепърва ще трябва да мине през Бундестага, но това е почти сигурно, като се има предвид, че трите партии притежават парламентарно мнозинство.

Сред най-противоречивите части от плана за Зелените в Германия може да се окаже намаляването на потреблението на природния газ, 55 процента от който идва от Русия, чрез увеличаване на въглищната енергия.

Правителството имаше за цел да определи дата на отказа на Германия от въглищата в периода от 2028 до 2030 г. В днешното изявление на коалицията се посочва, че все пак тя ще се опита да постигне тази цел.

Договореният пакет от мерки също така стандарти за енергийна ефективност, които трябва да бъдат приложени през следващите години, нещо, което лидерите на Зелените твърдят, че е от решаващо значение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна