Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Австрия събраха милиони евро с благотворителни концерти за Украйна

Българската пианистка Донка Ангъчева участва в няколко от събитията

След началото на военната инвазия в Украйна културните институции в Австрия изразиха своята съпричастност, организирайки поредица от благотворителни инициативи в помощ на пострадалите от войната. Като символичен акт на подкрепа за украинския народ, в цветовете на украинското знаме бяха осветени знакови сгради във Виена, сред които катедралата „Свети Стефан“; арката на площад “Heldenplatz“ пред двореца Хофбург; сградите на Концертхаус; Музеят на изящните изкуства; музеят "Албертина" и мн. др.

Австрийското Министерство на културата съобщи официално за отпускането на  средства в размер на 300 000 евро като конкретна помощ за украински дейци на изкуството, която ще бъде разпределяна под формата на стипендии и финансиране на проекти в сферата на културата.

На 2 март своята позиция заяви и Виенската филхармония с решението да предостави парично дарение на стойност 100 000 евро за хуманитарната организация “Nachbar in Not“ като незабавно подпомагане и израз на солидарността на оркестъра с пострадалите от военните действия в Украйна.

Сред първите благотворителни събития се открои концертът на 8 март във величествената катедрала “Свети Стефан“ в центъра на Виена, на който присъстваха 1400 души, а събраните средства за Украйна в размер на 70 000 евро бяха предоставени на хуманитарната организация “Caritas“. Концертът се проведе с участието на оркестъра на двореца Шьонбрун под диригетството на Саша Гьотцел, а сред солистите фигурираха имената на цигуларката Лидия Байч, тенора Андреас Шагер, мецосопрана от украински произход Зоряна Кушплер и др.

Емоционална концертна вечер за набиране на средства за Украйна се състоя на 13 март в град Санкт Пьолтен - столицата на област Долна Австрия. В събитието взе участие симфоничният оркестър Тonkünstler, а специален гост на пулта беше украинският диригент Микола Дядюра – артистичен директор на Националния оперен театър в Киев. В началото на военната инвазия в Украйна маестрото е на гастрол в Полша - именно там той получава изненадваща покана от оркестъра да дирижира техен благотворителен концерт, който се явява и дебют за Микола Дядюра на австрийската музикална сцена. Програмата на събитието включваше творби от Феликс Менделсон-Бартолди, Лудвиг ван Бетовен, Жул Масне и украинския композитор Мирослав Скорил, а обявените събрани дарения за Украйна от тази вечер възлязоха на 50 000 евро.

Бенефис-концерт под надслов “Гласове за мир“ се проведе на 20 март в една от залите на виенския комплекс Wiener Stadthalle. Всички изпълнители в инициативата участваха безвъзмездно, сред тях бяха Хорът на виенските момчета, известният цигулар Юлиян Рахлин, хорът “Арнолд Шьонберг“ и др.

В предаването “kulturMontag“ в ефира на австрийската държавна телевизия ORF2 на 14 март беше излъчен филмиран проект на Балета на Виенската Щатсопер съвместно с Виенската филхармония, отправящ послание за солидарност и озаглавен “Артисти за мир“. В него звездите на балетната трупа - примабалерината Мария Яковлева, родена в Русия, и премиерсолистът Денис Черевичко, който е от украински произход, изпълниха па-дьо-дьо от второ действие на балета “Лебедово езеро“ от Чайковски в музикален съпровод на пиано, цигулка и виолончело, като сред инструменталистите беше и роденият в Украйна цигулар от състава на Виенската филхармония Кирил Кобаченко.

Мащабен бенефис концерт в подкрепа на Украйна бе организиран на 19 март и на най-големия стадион във Виена. Поп и рок музиканти пяха пред изпълнените трибуни с публика, наброяваща внушителните 40 700 души. По информация на организаторите, събраните парични средства от продажба на билети и допълнителни дарения възлизат на 2 милиона евро.

Българско участие имаше в две от събитията в подкрепа на жертвите от военната инвазия в Украйна. Пианистката Донка Ангъчева, която живее във Виена и има утвърдена международна кариера като солиращ инструменталист, беше специално поканена за съвместно музикално изпълнение с цигуларката Лидия Байч и известната оперна певица от украински произход Зоряна Кушплер. Престижната изява се състоя в рамките на пряко излъчваната от австрийската национална телевия ORF благотворителна галавечер за Украйна, организирана от най-голямата хуманитарна организация в Австрия – “Nachbar in Not“.  Приходите от доброволни дарения на фирми и австрийски граждани в тази кампания надхвърлиха само за една вечер внушителните 5 милиона евро. На 13 март Донка Ангъчева и Зоряна Кушплер участваха отново в бенефис концерт за Украйна на сцената на Бургтеатър , а събитието бе почетено от президента на Република Австрия Александър Ван дер Белен.

В интервю за предаването “Алегро Виваче“ по Хоризонт  българската пианистка Донка Ангъчева разказа за емоцията да дариш своето изкуство в подкрепа на благородна кауза.

Чуйте интервюто с Донка Ангъчева в звуковия файл.

  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна